Novosti i savjeti

19. 01. 2021
REZIDBA I KALEMLJENJE VOĆAKA

Kada orezivati voćke?
Kada je u pitanju vrijeme izvođenja rezidbe krošnjastih voćaka ne treba praviti oštru granicu. Iako dobrim dijelom zavisi od vrste voćaka, u suštini rezidba se uvijek može obavljati, no generalno se razlikuje: zimska i ljetna rezidba. Zimska ili rezidba na zrelo obavlja se u periodu mirovanja voćke, obično u proljeće prije otvaranja pupoljaka, odnosno sve dok ne krenu sokovi kroz voćku. Njen osnovni cilj je formiranje uzgojnog oblika, a kasnije ista služi za njegovo održavanje.
Nije neophodno čekati zimu ili proljeće da bih se obavila rezidba na zrelo, te se vrlo često sa istom kreće odmah nakon berbe. Zelena ili rezidba na zeleno je pomotehnički zahvat koji se obavlja tokom vegetacije, a ista ima za cilj poboljšanje količine i kvaliteta roda, zbog čega se još naziva rezidba na rod.

Značaj i ciljevi rezidbe?
Voćke treba orezivati svake godine kako bi se: održalo njihovo zdravstveno stanje, podstako uravnotežen porast i plodonošenje, te kontrolisala njihova veličina i oblik. Ciljevi rezidbe su: razvijanje jake strukture drveta, obezbjeđenje prodiranja svjetlosti u unutrašnjost krošnje što povećava razvoj generativnih pupoljaka za sljedeću godinu i kvalitet plodova u tekućoj vegetaciji, kontrola veličine stabla radi kontrole rasporeda grana i visine stabla, te podsticanja novog porasta, a time i provociranje novih zona plodonošenja, uklanjanje oštećenog drveta usljed vjetra, težine roda, izmrzavanja, te bolesti i štetočina.

Da li prikraćivati jednogodišnje priraste?
Potrebno je naglasiti da se jednogodišnje grančice ne prikraćuju naročito kad imaju normalan ili jaki rast. Prikraćivanjem istih dolazi do provociranja novog porasta i stvaranja ogromne vegetativne mase, što ima za posljedicu smanjenje diferencijacije cvjetnih pupoljaka, a time i pad u prinosu. Jednogodišnje grančice se prikraćuju više ili manje kada su one slabog porasta, ili pak kod specifičnih sorata koje su po prirodi slabobujne.

Osnovni zahvati zimske rezidbe?Osnovni zahvati zimske rezidbe
Zimska rezidba podrazumjeva provođenje nekoliko zahvata, i to: uklanjanje prirasta koji rastu iz istog mjesta, eliminisanje nisko položenih prirasta, uklanjanje jahača ili vodopija, eliminisanje paralelnih prirasta, zaustavljanje rasta bočne grane u dužinu, rez na čep, rez na kolut, otkidanje grane iz osnove, izolacija produljnice, loš ugao grane, narušen zakon potčinjenosti, zaustavljanje rasta stabla vrhom.

Tehnike, vrijeme i visina kalemljenja voćaka?
Uspjeh kalemljenja, pored brojnih drugih faktora, u mnogome je ovisan i o primjenjenoj tehnici ove radnje. U istorijatu primjene ovog postupka svaki praktičar je pokušavao pronaći tehniku koja bi najbolje odgovarala postavljenom krajnjem cilju, a čime bi se povećao procentualni uspjeh proizvodnje.
Postoji nekoliko tehnika kalemljenja koje, obzirom na kriterij, mogu imati sljedeću podjelu: s obzirom na vrijeme izvođenja 1. kalemljenje na zeleno (okuliranje na spavajući pupoljak, okuliranje na budni pupoljak, čip metoda/Chip Budding); 2. kalemljenje na zrelo (kalemljenje spajanjem, kalemljenje pod koru, kalemljenje u procijep/kalemljenje na klin, kalemljenje sa strane, kalemljenje na most, kalemljenje posrednikom, kalemljenje na isječak). tehinke kalemljenja vocakaPodjela tehnike kalemljenja može se izvršiti i na osnovu debljine podloge i plemke, i to: kalemljenje kad su podloga i plemka približno iste debljine i kalemljenje kad su podloga i plemka različite debljine.
Kada je u pitanju vrijeme kalemljenja, isto se može izvršiti krajem zime (sobno kalemljenje), u rano proljeće prije kretanja vegetacije i u toku vegetacije. Za sobno kalemljenje i ono u rano proljeće plemke se uzimaju tokom zime, te se čuvaju u hladnjači na temperaturi oko -1ºC do početka kalemljenja, što znači da su podloga i plemka u stadiju mirovanja. Najbolje plemke su one uzete od mladara koji su rasli prethodne sezone, bez vidljivih znakova oštećenja od bolesti i štetočina. Za kalemljenje tokom vegetacije (juli, avgust) podloga i plemka su u fazi aktivnog porasta. U ovom slučaju podloga se sadi na stalno mjesto u jesen ili rano proljeće, kako bi dostigla odgovarajuću debljinu do kalemljenja. Plemku u ovom slučaju predstavlja pupoljak koji mora biti zreo i dobro razvijen.
Sa aspekta uticaja podloge na plemku visina spojnog mjesta ima veliki značaj. Naročito je ovo izraženo kod patuljastih vegetativnih podloga. U posljednje vrijeme sa intenziviranjem voćarske proizvodnje, te podizanjem zasada sa velikim brojem biljaka po jedinici površine, javila se potreba za kalemljenjem na visinu od 40 cm, obzirom da je tada uticaj podloge na habitus voćke izraženiji.
Sav potreban alat, voćne sadnice, đubriva, zaštitna sredstva možete pronaći u našim prodajnim objektima u Brčkom, Orašju, Gračanici, Srebreniku i Ormanici. 

24. 12. 2020
Tehnologija proizvodnje zelene salate
Zelena salata je jednogodišnja biljka iz familije glavočika, koja se gaji zbog ukusnog lišća i glavica. Salata može da se gaji cijele... »»»
05. 11. 2020
Zaštita voćnjaka od glodara i divljači
U zimskim mjesecima glodari se hrane mladom korom voćaka, što dovodi do sušenja i propadanja stabala, posebno u mlađim nasadima do pet... »»»
05. 10. 2020
Sjetva pšenice
Vrlo brzo krenuće novi proizvodni ciklus naše strateške žitarice, naše pšenice, čija agrotehnika sasvim sigurno nije nepoznata. Prvo o čemu treba voditi... »»»
11. 09. 2020
Jesenska sjetva trava i djetelina
Sjetvom trava, djetelina i djetelinsko-travnih smjesa u jesen dobivamo snažniji usjev i veći prinos u odnosu na sjetvu u proljeće. Sjetva se... »»»
03. 08. 2020
Suzbijanje grinja na voću i povrću
Grinje ili pauci su jedne od najopasnih štetočina na voćkama i povrću, a često ih susrećemo na cvijeću i ukrasnom bilju. Veoma... »»»
09. 07. 2020
Napajanje pčela
Količina vode u pčelinjoj zajednici vrlo malo varira te je potrebno svaki gubitak vode koji nastaje disanjem ili izlučivanjem probavljene hrane, stalno... »»»
15. 06. 2020
Plamenjača krompira - Phytophthora infestans
Plamenjača spada u red najrasprostranjenijih i najštetnijih bolesti krompira u našoj zemlji. Često se javlja u epifitotičnim razmerama, kada izaziva i najveće štete,... »»»
11. 05. 2020
Agrotehnika proizvodnje soje
Zrno soje koje zbog svog sastava ima široku namjenu, koristi se za proizvodnju ulja, u ishrani stoke i u prehrambenoj industriji, spada... »»»
14. 04. 2020
Kovrdžavost lista breskve
Kovrdžavost lista breskve – Taphrina deformans, je vrlo karakteristična i lako uočljiva bolest breskve. Rasprostranjena je širom svijeta gdje se breskva gaji.... »»»
19. 03. 2020
Njega sadnica jagoda u početku vegetacije
Početak vegetacije u prvoj godini uzgoja treba da bude rezervisan za čišćenje jagode od zimskog lišća i živića. Ovim čišćenjem, sadnice jagode... »»»
12. 02. 2020
Rezidba i kalemljenje voćaka
Kada orezivati voćke? Kada je u pitanju vrijeme izvođenja rezidbe krošnjastih voćaka ne treba praviti oštru granicu. Iako dobrim dijelom zavisi od vrste... »»»
15. 01. 2020
Agrotehnika gajenja crvenog luka
Obrada zemljišta Osnovnu obradu zemljišta treba obaviti što ranije u jesen, na dubinu 25-30cm. Krajem zime ili rano u proljeće izvršiti finu predsjetvenu... »»»
03. 12. 2019
Tehnologija proizvodnje zelene salate
Zelena salata je jednogodišnja biljka iz familije glavočika, koja se gaji zbog ukusnog lišća i glavica. Salata može da se gaji cijele... »»»
07. 11. 2019
Sadnja i jesenji radovi u voćnjaku
Iako se sadnja voćaka u našim klimatskim uslovima može obavljati od oktobra do početka aprila, odnosno u fazi mirovanja, ipak najčešći termini... »»»
01. 10. 2019
Agrotehnika za ozime strne žitarice
Plodored: Pšenica, kao i ostale žitarice (ječam, tritikale, zob) ne podnose proizvodnju u monokulturi zbog pojačanog razvoja bolesti, uslijed čega dolazi do značajnog... »»»
04. 09. 2019
Zaštita uskladištenih žitarica
Postoje štetočine koje napadaju gotove proizvode poslije berbe ratarskih kultura, i u samom skladištu umanjuju njihov kvalitet, nanoseći proizvođačima ogromne ekonomske štete. Štetnici... »»»
10. 09. 2018
Tetracip - suzbijanje muva
Iako kućna muva spada u muve koje ne bodu i ne sišu krv, zbog svog načina života i hranjenja može mehanički prenijeti... »»»
25. 07. 2018
Siva trulež vinove loze
Siva trulež grožđa (Botrytis cinerea) je bolest intenzivnog uzgoja. Uslovljena je intenzivnim đubrenjem, bujnom lozom i osetljivim sortama, sa zbijenom i tankom pokožicom. Kod... »»»
04. 06. 2018
ZNAČAJNA POJAVA DIVLJEG SIRKA U USJEVIMA KUKURUZA I SOJE
O divljem sirku se sve zna. Da je divlji sirak (Sorghum halepense) višegodišnja korovska biljka kojoj pogoduju topla i suva staništa. Da... »»»
28. 04. 2018
Zaštita voća u periodu od kraja aprila i početka maja
*JABUKA * Najavljene nestabilne vremenske prilike za naredni period stvaraju rizik od infekcije prouzrokovačem čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis). Takođe, potrebna... »»»
03. 04. 2018
Organski peletirani stajnjak
Kako bi se prevladali problemi sa nestašicom stajskog đubriva koja je uslovljena smanjenjem stočnog fonda i sve manjom produkcijom stajskog đubriva, na... »»»
14. 03. 2018
Njega sadnica jagode u početku vegetacije
Početak vegetacije u prvoj godini uzgoja treba da bude rezervisan za čišćenje jagode od zimskog lišća i živića. Ovim čišćenjem, sadnice jagode... »»»
29. 12. 2017
Zaštita voćnjaka od glodara i divljači
U zimskim mjesecima glodari se hrane mladom korom voćaka, što dovodi do sušenja i propadanja stabala, posebno u mlađim nasadima do pet... »»»
14. 09. 2017
Jesenska sjetva trava i djetelina
Sjetvom trava, djetelina i djetelinsko-travnih smjesa u jesen dobivamo snažniji usjev i veći prinos u odnosu na sjetvu u proljeće. Sjetva se... »»»
11. 08. 2017
Napajanje pčela
Količina vode u pčelinjoj zajednici vrlo malo varira te je potrebno svaki gubitak vode koji nastaje disanjem ili izlučivanjem probavljene hrane, stalno... »»»
21. 06. 2017
Aminokiseline - važan činilac u poljoprivredi
U poslednjih nekoliko godina, svjedoci smo čestih promjena vremena. Od jakih mrazeva i temperatura ispod 0 u aprilu, pa do suše i... »»»
29. 05. 2017
Zaštita od zmija
S ljetom i većim temperaturama dolaze i najopasnije životinje koje nikako nisu ugodan prizor, a to su  zmije. U našoj ponudi možete pronaći... »»»
15. 05. 2017
Zaštita žitarica od bolesti i štetočina
U fenofazi *klasanja* i *cvjetanja pšenice*, dolazi do *zaraze* klasa koju uzrokuju *gljivice* iz roda Fusarium (palež klasa). Razvoju bolesti odgovara kišno vrijeme tokom cvjetanja, a kao *posledica* zaraze javljaju se smanjenja količina i kvalitet... »»»
27. 04. 2017
Aktuelnosti u zaštiti bilja
Dani koji su pred nama su kritični u zaštiti jabuke od prouzrokovača čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. S obzirom na... »»»
24. 04. 2017
Spriječite štete od mraza na povrću
Svakog proljeća se susrećemo s mrazom i uticajem negativnih temperatura na biljke koje smo posijali i posadili. Na niske temperature su najviše... »»»
06. 03. 2017
Zimska zaštita voća
Zimska zaštita višegodišnjih voćnih vrsta postala je redovna mjera i smatra se startnom zaštitom. Provodi se u vrijeme mirovanja vegetacije odnosno od... »»»
25. 02. 2017
Njega sobnih biljaka tokom zime
Posle boravka na balkonima i u baštama, biljke tokom zime moraju da se prilagode novim, nepovoljnijim uslovima u zatvorenom prostoru – bar... »»»
07. 02. 2017
Kontejnerska proizvodnja rasada paradajza
Za ranu proljećnu proizvodnju u plastenicima bez dopunskog zagrijavanja, sjetva paradajza se vrši u toplim lejama ili plastenicima sa dopunskim zagrijavanjem od 1.-20.... »»»
29. 12. 2016
Mjere njege u voćnjaku tokom zime
Obrada zemljišta tokom zime je važna agrotehnička mjera u voćnjaku, jer se time uništava korov oko voćaka ili grmlja bobičastog voća, zemljište... »»»
17. 10. 2016
Žitni žižak
*Žitni žižak (Sitophilus zeamais)* u formi odraslog insekta je smeđe do tamno smeđe, skoro crne boje. Ovaj insekt nema mogućnost da leti, mada... »»»
26. 09. 2016
Sjetva pšenice
Vrlo brzo krenuće novi proizvodni ciklus naše strateške žitarice, naše pšenice, čija agrotehnika sasvim sigurno nije nepoznata. Prvo o čemu treba voditi... »»»
08. 08. 2016
Trulež ploda (M. fructigena)
Plod prvo dobije smeđu pjegu koja se naglo širi, meso postaje smeđe, trune i ubrzo je zahvaćen čitav plod. Na površini ploda... »»»
26. 07. 2016
Zaštita vinove loze u julu/avgustu
U većini vinograda, vinova loza je u fazi porasta bobica i zatvaranja grozda. U ovoj fazi razvoja vinove loze nastavlja se redovna... »»»
08. 07. 2016
Kako riješiti krtice?
Svake godine primjećujemo izrovane kamarice zemlje, na našim travnjacima, cvijetnjacima ili voćnjacima. To je znak da u dvorištu imamo krticu. Aktivna je... »»»
14. 06. 2016
Plamenjača krompira - Phytophthora infestans
Plamenjača spada u red najrasprostranjenijih i najštetnijih bolesti krompira u našoj zemlji. Često se javlja u epifitotičnim razmerama, kada izaziva i najveće štete,... »»»
31. 05. 2016
Suzbijanje korova u kukuruzu
Hemijsko suzbijanje korova u kukuruzu je jedna od važnih agrotehničkih mjera. Korov je samonikla biljka u prirodi, a njegova štetnost u usjevu... »»»
17. 05. 2016
Stresni uslovi u proizvodnji
Poljoprivredna proizvodnja, naročito na otvorenom, većim dijelom zavisi od faktora na koje ne možemo direktno da utičemo. Mraz, suša, grad, visoke temperature,... »»»
12. 04. 2016
Kovrdžavost lista breskve
Kovrdžavost lista breskve – Taphrina deformans, je vrlo karakteristična i lako uočljiva bolest breskve. Rasprostranjena je širom svijeta gdje se breskva gaji.... »»»
29. 03. 2016
Smeđa pjegavost pšenice
U usjevu pšenice najvažnije je izvršiti zaštitu od smeđe pjegavosti i osigurati zdrav list zastavičar, te dva lista ispod njega, jer su... »»»
21. 03. 2016
Prihrana pšenice
Usjev pšenice se sada nalazi u fazi bokorenja, pa je s toga pravo vrijeme izvršiti drugo prihranjivanje. Za ovo prihranjivanje se najviše... »»»
28. 12. 2015
Njega i prihranjivanje orhideja
Zbog svojih raznovrsnih, dugotrajnih cvjetova i neobičnog oblika, orhideje se ubrajaju u najljepše sobno cvijeće. Pri izboru mjesta u stanu ili kući... »»»
07. 12. 2015
Tehnologija proizvodnje zelene salate
Zelena salata je jednogodišnja biljka iz familije glavočika, koja se gaji zbog ukusnog lišća i glavica. Salata može da se gaji cijele... »»»
19. 11. 2015
Zaoravanje žetvenih ostataka
Poslije skidanja svih usjeva sa njiva, bilo da se radi o ratarskoj ili povrtarskoj proizvodnji, ostaje određena količina biljnih ostataka: korijenja, slame,... »»»
09. 11. 2015
Sadnja i jesenji radovi u voćnjaku
Iako se sadnja voćaka u našim klimatskim uslovima može obavljati od oktobra do početka aprila, odnosno u fazi mirovanja, ipak najčešći termini... »»»
19. 10. 2015
Sadnja jesenjih lukovica - tulipana
    Tulipan je najraširenija vrsta lukovičastog cvijeća i jedna od najljepših lukovica za jesenju sadnju. Cvjetaju najraznovrsnijim bojama i nijansama, a najrašireniju primjenu... »»»
30. 09. 2015
Zrelost grožđa i određivanje vremena berbe
U već uobičajenim tradicionalnim rokovima berbe grožđa svaki vinogradar može sam, po izgledu lišća i grožđa ocijeniti stepen zrelosti. Listovi na sazrelim... »»»
18. 09. 2015
Zaštita uskladištenih žitarica
Postoje štetočine koje napadaju gotove proizvode poslije berbe ratarskih kultura, i u samom skladištu umanjuju njihov kvalitet, nanoseći proizvođačima ogromne ekonomske štete. Štetnici... »»»
31. 08. 2015
Spriječavanje klijanja krompira u skladištu
Briga za kvalitet krtola krompira u razdoblju skladištenja počinje već pravovremenim uništavanjem cime. Do vremena vađenja, krtole trebaju imati čvrstu kožicu i... »»»
18. 08. 2015
Posledice suše na poljoprivrednu proizvodnju
Dugo očekivana kiša napokon je stigla, ali ne u toj mjeri da bi ublažila posljedice suše u proteklom periodu. Zbog visokih temperatura... »»»
03. 08. 2015
Suzbijanje grinja na voću i povrću
Grinje ili pauci su jedne od najopasnih štetočina na voćkama i povrću, a često ih susrećemo na cvijeću i ukrasnom bilju. Veoma... »»»
20. 07. 2015
Proizvodnja jesenjeg kupusa
U našim uslovima kupus se najčešće proizvodi kao postrni usjev. Uspješno se gaji poslije kultura koje oslobađaju njivu do jula, a to... »»»
10. 07. 2015
Proizvodnja i zaštita jesenjih krastavaca
Posle branja graška, ranog krompira, ječma, pšenice i još nekih ratarskih i povrtarskih usjeva ostaje  dosta dug vremenski period do pojave ranih... »»»
19. 06. 2015
Zaštita od bijele leptiraste vaši
Bijela leptirasta vaš je štetna insekatska vrsta koja se uglavnom razvija u zaštićenom  prostoru (staklenicima, plastenicima, tunelima) na paradajzu, paprici, krastavcima, cvijeću i... »»»
05. 06. 2015
Suzbijanje krompirove zlatice
Krompirova zlatica je najvažniji i najčešći štetnik krompira. Štete koje uzrokuje ovaj štetnik mogu biti potpuno izjedanje lisne mase krompira i zbog... »»»
22. 05. 2015
Agrotehnika proizvodnje soje
                                 Zrno soje koje zbog svog sastava ima široku namjenu, koristi se za proizvodnju ulja, u ishrani stoke i u prehrambenoj industriji, spada... »»»
13. 05. 2015
Preporuke za zaštitu biljaka
Zaštita jabučastog voća Većina zasada jabuka i krušaka je trenutno u fenofazi formiranja ploda. Uslijed vremenskih prilika i razvojne faze voća preporučuje se... »»»
Monilija šljive
Monilija šljive javlja se u dva obilka i to: -    sušenje mladica sa cvjetovima ( molilinia laxa ) -    kao trulež plodova... »»»
16. 03. 2015
Uzgoj krompira
Glavni preduslov pri ostalim jednakim uslovima (agrotehnika, đubrenje, zaštita i dr.) za ekonomičnu i rentabilnu proizvodnju krompira jeste upotreba pravog sjemenskog krompira[[sitetree_link,id=28]]. Veći... »»»
03. 03. 2015
Zasnivanje travnjaka
Najpogodniji period za zasnivanje travnjaka jest mart-april, septembar-oktobar. Mada trava može da se sije tokom cijelog perioda vegetacije, zbog visokih temperatura treba izbjegavati... »»»
16. 02. 2015
Rezidba i kalemljenje voćaka
Kada orezivati voćke? Kada je u pitanju vrijeme izvođenja rezidbe krošnjastih voćaka ne treba praviti oštru granicu. Iako dobrim dijelom zavisi od vrste... »»»
02. 02. 2015
Agrotehnika gajenja crvenog luka
Obrada zemljišta Osnovnu obradu zemljišta treba obaviti što ranije u jesen, na dubinu 25-30cm. Krajem zime ili rano u proljeće izvršiti finu predsjetvenu... »»»
17. 12. 2014
Pripreme za narednu sezonu
Kraj kalendarske godine bi na prvi pogled trebao biti vrijeme zatišja za učesnike u djelatnostima vazanim za poljoprivredu, ali to je zapravo... »»»
08. 12. 2014
Njega sobnih biljaka tokom zime
Nije rijedak slučaj da biljkama, koje su tokom ljeta boravile na otvorenom, prilikom unošenja u zatvoreni prostor, pođu da otpadaju listovi. Evo... »»»
24. 11. 2014
Radovi u novembru mjesecu
Kraj je novembra mjeseca tako da se većina radova vezanih za poljoprivrednu proizvodnju privodi kraju. U vrtu i bašti treba da je... »»»
27. 10. 2014
Rezidba i zaštita ruža od zime
Orezivanje ruža se radi početkom zime ili početkom proljeća. Postupak je isti kao kod rezidbe voća. Pravi se kosi rez iznad pupa... »»»
13. 10. 2014
Radovi u voćnjaku tokom jeseni
Jesenska ili osnovna gnojidba obavlja se nakon berbe. U tom periodu u zemljište se unose gnojiva sa izraženim fosforom i kalijumom, a... »»»
03. 10. 2014
KWS PREMIJERNI DAN NOVIH HIBRIDA KUKURUZA
Kompanija KWS je 26. septembra 2014. godine organizovala Premijerni Dan novih hibrida kukuruza, na kojem je prikazana bogata paleta hibrida kukuruza i... »»»
29. 09. 2014
Jesenja sadnja luka
S obzirom na nezapamćenu količinu padavina ove godine, poljoprivredna proizvodnja se nalazi u veoma teškoj situaciji. Stigla je jesen i primiče se... »»»
16. 09. 2014
Agrotehnika za ozime strne žitarice
  Plodored: Pšenica, kao i ostale žitarice (ječam, tritikale, zob) ne podnose proizvodnju u monokulturi zbog pojačanog razvoja bolesti, uslijed čega dolazi do značajnog... »»»
12. 09. 2014
Održani Dani polja kukuruza u Stjepan Polju
10. septembra 2014. godine u Stjepan Polju, opština Gračanica održani su  Dani polja kukuruza koje je organizovao Poljoprivredni zavod TK. Jako loši vremenski... »»»
18. 08. 2014
Pripremanje kukuruzne silaže
Približava se vrijeme pripreme silaže. Silaža predstavlja sitno isjeckanu biljnu masu pojedinih vrsta biljaka, bogata hranjivim materijama. Vrste silaže: travna silaža – sjenaža,... »»»
04. 08. 2014
Zaštita krastavca od bolesti
Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka. Može se uzgajati na otvorenom i zaštićenom prostoru. Prema načinu upotrebe imamo krastavac za upotrebu u svježem... »»»
21. 07. 2014
Zaštita vinove loze
Vinovu lozu napada niz teških bolesti i opasnih štetočina. Najopasnije bolesti vinove loze su plamenjača, pepelnica i siva plijesan, mada pored njih... »»»
03. 07. 2014
Zaštita od puževa
Svake nas godine dočeka isti problem, oštećenja koja se prepoznaju po manjim ili većim erforacijama lista, sluzavom sedefastom tragu. Bitno je znati da... »»»
18. 06. 2014
Prehranjivanje kukuruza
Svjedoci smo, nažalost, teškog perioda za poljoprivrednu proizvodnju za veći dio Bosne i Hercegovine. Obilne padavine i poplave nanijele su ogromne štete poljoprivrednim... »»»
Aktuelno