Zaštita vinove loze

Vinovu lozu napada niz teških bolesti i opasnih štetočina. Najopasnije bolesti vinove loze su plamenjača, pepelnica i siva plijesan, mada pored njih dosta značajne bolesti su i crna pjegavost i crvena palež lista. Najčešće štetočine vinove loze su žuti i sivi grožđani moljac, grinje i crveni pauk.

PLAMENJAČA VINOVE LOZE (Plasmopara viticola)

Plamenjača vinove loze ja najznačajnija bolest u vinogradima na našim prostorima.  Javlja se za vrijeme toplog i kišnog razdoblja. Uzrokuju je oospore koje su prezimile na otpalom lišću na zemljištu, i to su primarne infekcije čiji su karakteristični simptomi uglaste žućkaste vodene pjege. Kroz nekoliko dana na naličju lista se formira bjeličasta prevlaka koju čine konidije i konidiofore parazita sa kojih se bolest širi – sekundarne infekcije. Pjege kasnije nekrotiraju i list opada.

plamenjača lisca vinove lozePlamenjača pričinjava najveće štete u razdoblju od pred cvatnju do nakon cvatnje. U tom razdoblju plamenjača može zaraziti listove, mladice, cvatove i grozdiće koji se počinju sušiti. Zato je vrlo važno najprije sprovesti niz preventivnih mjera kao što su odabir najboljeg položaja za sadnju vinove loze, koji je sunčan i prozračan, gdje se vlažnost ne zadržava i gdje se ne javljaju jaka rosna jutra, odabir sorti koje nisu osjetljive na ovu bolest, spriječiti rast visokih korova koji zadržavaju vlagu. I pored svih navedenih preventivnih mjera, neophodna je i hemijska zaštita vinove loze, preparatima koji imaju kontaktno i sistemično djelovanje. Intervali između prskanja zavise od vrste preparata, obično su 10-12 dana. Vrlo je važno sistemično djelovanje, jer se aktivna materija prenosi u mlade novoizrasle dijelove loze, i pruža zaštitu od plamenjače.


PEPELNICA VINOVE LOZE (Uncinula necator)

pepelnica vinove lozeZa peplenicu vinove loze karakteristična je pepeljasta prevlaka, zbog koje je bolest i dobila naziv. Može se javiti na svim dijelovima vinove loze. Za razliku od plamenjače, pepelnica ne treba kišu za početak infekcije. Najopasnija je od kraja cvatnje do omekšavanja bobica. Prisustvo bolesti je najuočljivije na bobicama grozdova, koje pucaju usled pritiska na kožicu bobica. Meso unutar bobica se suši i postaje podložno truleži. Zaštita od pepelnice započinje prvim prskanjima vinove loze preparatima na bazi sumpora, a kasnije preparatima koji pružaju vrhunsku zaštitu od pepelnice od različitih zaštitarskih kuća.

 

SIVA PLIJESAN (Botritis cinerea)

Siva plijesan je takođe jedna od značajnijih bolesti vinove loze. Pojavlju se se na svim dijelovima vinove loze i tokom cijele vegetacije, ali najuočljivija je na bobicama u fazi sazrijevanja kada je šteta najveća. Na sivu plijesan su posebno osjetljive sorte sa tankom pokožicom i zbijenim grozdovima. Zaraženi grozdići vrlo brzo, pa čak i preko noći posmeđe, crne i suše se prije nego se razvije siva prevlaka.

siva plijesan vinove lozeSiva plijesan se pojavljuje veoma rano, i već poslije cvjetanja treba početi sa zaštitom. Bolest se širi sa bobice na bobicu, i tako cijeli grozd biva zaražen. Jedna od mjera zaštite je i izbalansirana gnojidba, spriječiti preintezivan rast vinove loze, spriječiti oštećenja, prije svega ona koju uzrokuju grožđani moljci. Što se tiče hemijske zaštite, treba obaviti više prskanja: neposredno nakon cvatnje, prije zatvaranja grozda, pri omekšavanju bobica i prije berbe.

dipl. ing. agronomije Miško Perić

 

01. 10. 2019
Agrotehnika za ozime strne žitarice
Plodored: Pšenica, kao i ostale žitarice (ječam, tritikale, zob) ne podnose proizvodnju u monokulturi zbog pojačanog razvoja bolesti, uslijed čega dolazi do značajnog... »»»
04. 09. 2019
Zaštita uskladištenih žitarica
Postoje štetočine koje napadaju gotove proizvode poslije berbe ratarskih kultura, i u samom skladištu umanjuju njihov kvalitet, nanoseći proizvođačima ogromne ekonomske štete. Štetnici... »»»
10. 09. 2018
Tetracip - suzbijanje muva
Iako kućna muva spada u muve koje ne bodu i ne sišu krv, zbog svog načina života i hranjenja može mehanički prenijeti... »»»
25. 07. 2018
Siva trulež vinove loze
Siva trulež grožđa (Botrytis cinerea) je bolest intenzivnog uzgoja. Uslovljena je intenzivnim đubrenjem, bujnom lozom i osetljivim sortama, sa zbijenom i tankom pokožicom. Kod... »»»
04. 06. 2018
ZNAČAJNA POJAVA DIVLJEG SIRKA U USJEVIMA KUKURUZA I SOJE
O divljem sirku se sve zna. Da je divlji sirak (Sorghum halepense) višegodišnja korovska biljka kojoj pogoduju topla i suva staništa. Da... »»»
28. 04. 2018
Zaštita voća u periodu od kraja aprila i početka maja
*JABUKA * Najavljene nestabilne vremenske prilike za naredni period stvaraju rizik od infekcije prouzrokovačem čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis). Takođe, potrebna... »»»
03. 04. 2018
Organski peletirani stajnjak
Kako bi se prevladali problemi sa nestašicom stajskog đubriva koja je uslovljena smanjenjem stočnog fonda i sve manjom produkcijom stajskog đubriva, na... »»»
14. 03. 2018
Njega sadnica jagode u početku vegetacije
Početak vegetacije u prvoj godini uzgoja treba da bude rezervisan za čišćenje jagode od zimskog lišća i živića. Ovim čišćenjem, sadnice jagode... »»»
29. 12. 2017
Zaštita voćnjaka od glodara i divljači
U zimskim mjesecima glodari se hrane mladom korom voćaka, što dovodi do sušenja i propadanja stabala, posebno u mlađim nasadima do pet... »»»
14. 09. 2017
Jesenska sjetva trava i djetelina
Sjetvom trava, djetelina i djetelinsko-travnih smjesa u jesen dobivamo snažniji usjev i veći prinos u odnosu na sjetvu u proljeće. Sjetva se... »»»
11. 08. 2017
Napajanje pčela
Količina vode u pčelinjoj zajednici vrlo malo varira te je potrebno svaki gubitak vode koji nastaje disanjem ili izlučivanjem probavljene hrane, stalno... »»»
21. 06. 2017
Aminokiseline - važan činilac u poljoprivredi
U poslednjih nekoliko godina, svjedoci smo čestih promjena vremena. Od jakih mrazeva i temperatura ispod 0 u aprilu, pa do suše i... »»»
29. 05. 2017
Zaštita od zmija
S ljetom i većim temperaturama dolaze i najopasnije životinje koje nikako nisu ugodan prizor, a to su  zmije. U našoj ponudi možete pronaći... »»»
15. 05. 2017
Zaštita žitarica od bolesti i štetočina
U fenofazi *klasanja* i *cvjetanja pšenice*, dolazi do *zaraze* klasa koju uzrokuju *gljivice* iz roda Fusarium (palež klasa). Razvoju bolesti odgovara kišno vrijeme tokom cvjetanja, a kao *posledica* zaraze javljaju se smanjenja količina i kvalitet... »»»
27. 04. 2017
Aktuelnosti u zaštiti bilja
Dani koji su pred nama su kritični u zaštiti jabuke od prouzrokovača čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. S obzirom na... »»»
24. 04. 2017
Spriječite štete od mraza na povrću
Svakog proljeća se susrećemo s mrazom i uticajem negativnih temperatura na biljke koje smo posijali i posadili. Na niske temperature su najviše... »»»
06. 03. 2017
Zimska zaštita voća
Zimska zaštita višegodišnjih voćnih vrsta postala je redovna mjera i smatra se startnom zaštitom. Provodi se u vrijeme mirovanja vegetacije odnosno od... »»»
25. 02. 2017
Njega sobnih biljaka tokom zime
Posle boravka na balkonima i u baštama, biljke tokom zime moraju da se prilagode novim, nepovoljnijim uslovima u zatvorenom prostoru – bar... »»»
07. 02. 2017
Kontejnerska proizvodnja rasada paradajza
Za ranu proljećnu proizvodnju u plastenicima bez dopunskog zagrijavanja, sjetva paradajza se vrši u toplim lejama ili plastenicima sa dopunskim zagrijavanjem od 1.-20.... »»»
29. 12. 2016
Mjere njege u voćnjaku tokom zime
Obrada zemljišta tokom zime je važna agrotehnička mjera u voćnjaku, jer se time uništava korov oko voćaka ili grmlja bobičastog voća, zemljište... »»»
17. 10. 2016
Žitni žižak
*Žitni žižak (Sitophilus zeamais)* u formi odraslog insekta je smeđe do tamno smeđe, skoro crne boje. Ovaj insekt nema mogućnost da leti, mada... »»»
26. 09. 2016
Sjetva pšenice
Vrlo brzo krenuće novi proizvodni ciklus naše strateške žitarice, naše pšenice, čija agrotehnika sasvim sigurno nije nepoznata. Prvo o čemu treba voditi... »»»
08. 08. 2016
Trulež ploda (M. fructigena)
Plod prvo dobije smeđu pjegu koja se naglo širi, meso postaje smeđe, trune i ubrzo je zahvaćen čitav plod. Na površini ploda... »»»
26. 07. 2016
Zaštita vinove loze u julu/avgustu
U većini vinograda, vinova loza je u fazi porasta bobica i zatvaranja grozda. U ovoj fazi razvoja vinove loze nastavlja se redovna... »»»
08. 07. 2016
Kako riješiti krtice?
Svake godine primjećujemo izrovane kamarice zemlje, na našim travnjacima, cvijetnjacima ili voćnjacima. To je znak da u dvorištu imamo krticu. Aktivna je... »»»
14. 06. 2016
Plamenjača krompira - Phytophthora infestans
Plamenjača spada u red najrasprostranjenijih i najštetnijih bolesti krompira u našoj zemlji. Često se javlja u epifitotičnim razmerama, kada izaziva i najveće štete,... »»»
31. 05. 2016
Suzbijanje korova u kukuruzu
Hemijsko suzbijanje korova u kukuruzu je jedna od važnih agrotehničkih mjera. Korov je samonikla biljka u prirodi, a njegova štetnost u usjevu... »»»
17. 05. 2016
Stresni uslovi u proizvodnji
Poljoprivredna proizvodnja, naročito na otvorenom, većim dijelom zavisi od faktora na koje ne možemo direktno da utičemo. Mraz, suša, grad, visoke temperature,... »»»
12. 04. 2016
Kovrdžavost lista breskve
Kovrdžavost lista breskve – Taphrina deformans, je vrlo karakteristična i lako uočljiva bolest breskve. Rasprostranjena je širom svijeta gdje se breskva gaji.... »»»
29. 03. 2016
Smeđa pjegavost pšenice
U usjevu pšenice najvažnije je izvršiti zaštitu od smeđe pjegavosti i osigurati zdrav list zastavičar, te dva lista ispod njega, jer su... »»»
21. 03. 2016
Prihrana pšenice
Usjev pšenice se sada nalazi u fazi bokorenja, pa je s toga pravo vrijeme izvršiti drugo prihranjivanje. Za ovo prihranjivanje se najviše... »»»
28. 12. 2015
Njega i prihranjivanje orhideja
Zbog svojih raznovrsnih, dugotrajnih cvjetova i neobičnog oblika, orhideje se ubrajaju u najljepše sobno cvijeće. Pri izboru mjesta u stanu ili kući... »»»
07. 12. 2015
Tehnologija proizvodnje zelene salate
Zelena salata je jednogodišnja biljka iz familije glavočika, koja se gaji zbog ukusnog lišća i glavica. Salata može da se gaji cijele... »»»
19. 11. 2015
Zaoravanje žetvenih ostataka
Poslije skidanja svih usjeva sa njiva, bilo da se radi o ratarskoj ili povrtarskoj proizvodnji, ostaje određena količina biljnih ostataka: korijenja, slame,... »»»
09. 11. 2015
Sadnja i jesenji radovi u voćnjaku
Iako se sadnja voćaka u našim klimatskim uslovima može obavljati od oktobra do početka aprila, odnosno u fazi mirovanja, ipak najčešći termini... »»»
19. 10. 2015
Sadnja jesenjih lukovica - tulipana
    Tulipan je najraširenija vrsta lukovičastog cvijeća i jedna od najljepših lukovica za jesenju sadnju. Cvjetaju najraznovrsnijim bojama i nijansama, a najrašireniju primjenu... »»»
30. 09. 2015
Zrelost grožđa i određivanje vremena berbe
U već uobičajenim tradicionalnim rokovima berbe grožđa svaki vinogradar može sam, po izgledu lišća i grožđa ocijeniti stepen zrelosti. Listovi na sazrelim... »»»
18. 09. 2015
Zaštita uskladištenih žitarica
Postoje štetočine koje napadaju gotove proizvode poslije berbe ratarskih kultura, i u samom skladištu umanjuju njihov kvalitet, nanoseći proizvođačima ogromne ekonomske štete. Štetnici... »»»
31. 08. 2015
Spriječavanje klijanja krompira u skladištu
Briga za kvalitet krtola krompira u razdoblju skladištenja počinje već pravovremenim uništavanjem cime. Do vremena vađenja, krtole trebaju imati čvrstu kožicu i... »»»
18. 08. 2015
Posledice suše na poljoprivrednu proizvodnju
Dugo očekivana kiša napokon je stigla, ali ne u toj mjeri da bi ublažila posljedice suše u proteklom periodu. Zbog visokih temperatura... »»»
03. 08. 2015
Suzbijanje grinja na voću i povrću
Grinje ili pauci su jedne od najopasnih štetočina na voćkama i povrću, a često ih susrećemo na cvijeću i ukrasnom bilju. Veoma... »»»
20. 07. 2015
Proizvodnja jesenjeg kupusa
U našim uslovima kupus se najčešće proizvodi kao postrni usjev. Uspješno se gaji poslije kultura koje oslobađaju njivu do jula, a to... »»»
10. 07. 2015
Proizvodnja i zaštita jesenjih krastavaca
Posle branja graška, ranog krompira, ječma, pšenice i još nekih ratarskih i povrtarskih usjeva ostaje  dosta dug vremenski period do pojave ranih... »»»
19. 06. 2015
Zaštita od bijele leptiraste vaši
Bijela leptirasta vaš je štetna insekatska vrsta koja se uglavnom razvija u zaštićenom  prostoru (staklenicima, plastenicima, tunelima) na paradajzu, paprici, krastavcima, cvijeću i... »»»
05. 06. 2015
Suzbijanje krompirove zlatice
Krompirova zlatica je najvažniji i najčešći štetnik krompira. Štete koje uzrokuje ovaj štetnik mogu biti potpuno izjedanje lisne mase krompira i zbog... »»»
22. 05. 2015
Agrotehnika proizvodnje soje
                                 Zrno soje koje zbog svog sastava ima široku namjenu, koristi se za proizvodnju ulja, u ishrani stoke i u prehrambenoj industriji, spada... »»»
13. 05. 2015
Preporuke za zaštitu biljaka
Zaštita jabučastog voća Većina zasada jabuka i krušaka je trenutno u fenofazi formiranja ploda. Uslijed vremenskih prilika i razvojne faze voća preporučuje se... »»»
Monilija šljive
Monilija šljive javlja se u dva obilka i to: -    sušenje mladica sa cvjetovima ( molilinia laxa ) -    kao trulež plodova... »»»
16. 03. 2015
Uzgoj krompira
Glavni preduslov pri ostalim jednakim uslovima (agrotehnika, đubrenje, zaštita i dr.) za ekonomičnu i rentabilnu proizvodnju krompira jeste upotreba pravog sjemenskog krompira[[sitetree_link,id=28]]. Veći... »»»
03. 03. 2015
Zasnivanje travnjaka
Najpogodniji period za zasnivanje travnjaka jest mart-april, septembar-oktobar. Mada trava može da se sije tokom cijelog perioda vegetacije, zbog visokih temperatura treba izbjegavati... »»»
16. 02. 2015
Rezidba i kalemljenje voćaka
Kada orezivati voćke? Kada je u pitanju vrijeme izvođenja rezidbe krošnjastih voćaka ne treba praviti oštru granicu. Iako dobrim dijelom zavisi od vrste... »»»
02. 02. 2015
Agrotehnika gajenja crvenog luka
Obrada zemljišta Osnovnu obradu zemljišta treba obaviti što ranije u jesen, na dubinu 25-30cm. Krajem zime ili rano u proljeće izvršiti finu predsjetvenu... »»»
17. 12. 2014
Pripreme za narednu sezonu
Kraj kalendarske godine bi na prvi pogled trebao biti vrijeme zatišja za učesnike u djelatnostima vazanim za poljoprivredu, ali to je zapravo... »»»
08. 12. 2014
Njega sobnih biljaka tokom zime
Nije rijedak slučaj da biljkama, koje su tokom ljeta boravile na otvorenom, prilikom unošenja u zatvoreni prostor, pođu da otpadaju listovi. Evo... »»»
24. 11. 2014
Radovi u novembru mjesecu
Kraj je novembra mjeseca tako da se većina radova vezanih za poljoprivrednu proizvodnju privodi kraju. U vrtu i bašti treba da je... »»»
27. 10. 2014
Rezidba i zaštita ruža od zime
Orezivanje ruža se radi početkom zime ili početkom proljeća. Postupak je isti kao kod rezidbe voća. Pravi se kosi rez iznad pupa... »»»
13. 10. 2014
Radovi u voćnjaku tokom jeseni
Jesenska ili osnovna gnojidba obavlja se nakon berbe. U tom periodu u zemljište se unose gnojiva sa izraženim fosforom i kalijumom, a... »»»
03. 10. 2014
KWS PREMIJERNI DAN NOVIH HIBRIDA KUKURUZA
Kompanija KWS je 26. septembra 2014. godine organizovala Premijerni Dan novih hibrida kukuruza, na kojem je prikazana bogata paleta hibrida kukuruza i... »»»
29. 09. 2014
Jesenja sadnja luka
S obzirom na nezapamćenu količinu padavina ove godine, poljoprivredna proizvodnja se nalazi u veoma teškoj situaciji. Stigla je jesen i primiče se... »»»
16. 09. 2014
Agrotehnika za ozime strne žitarice
  Plodored: Pšenica, kao i ostale žitarice (ječam, tritikale, zob) ne podnose proizvodnju u monokulturi zbog pojačanog razvoja bolesti, uslijed čega dolazi do značajnog... »»»
12. 09. 2014
Održani Dani polja kukuruza u Stjepan Polju
10. septembra 2014. godine u Stjepan Polju, opština Gračanica održani su  Dani polja kukuruza koje je organizovao Poljoprivredni zavod TK. Jako loši vremenski... »»»
18. 08. 2014
Pripremanje kukuruzne silaže
Približava se vrijeme pripreme silaže. Silaža predstavlja sitno isjeckanu biljnu masu pojedinih vrsta biljaka, bogata hranjivim materijama. Vrste silaže: travna silaža – sjenaža,... »»»
04. 08. 2014
Zaštita krastavca od bolesti
Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka. Može se uzgajati na otvorenom i zaštićenom prostoru. Prema načinu upotrebe imamo krastavac za upotrebu u svježem... »»»
03. 07. 2014
Zaštita od puževa
Svake nas godine dočeka isti problem, oštećenja koja se prepoznaju po manjim ili većim erforacijama lista, sluzavom sedefastom tragu. Bitno je znati da... »»»
18. 06. 2014
Prehranjivanje kukuruza
Svjedoci smo, nažalost, teškog perioda za poljoprivrednu proizvodnju za veći dio Bosne i Hercegovine. Obilne padavine i poplave nanijele su ogromne štete poljoprivrednim... »»»
Aktuelno