Monilija šljive

Monilija šljive javlja se u dva obilka i to:
-    sušenje mladica sa cvjetovima ( molilinia laxa )
-    kao trulež plodova ( monilinia fructigena ).
 
Sušenje mladica manifestuje se tokom cvjetanja i odmah po završetku cvjetanja. Mladica procvjeta, ali već tada određeni broj cvjetova počinje da dobija smeđu boju, suši se i propada. Ne znajući uzrok misli se da je zbog mraza, ali ukoliko je mraz onda bi trebalo da se osuše svi cvjetovi jedne voćke, a u ovom slučaju se suše samo na pojedinim mladicama i tu nema roda, zbog toga je potrebna dobra hemijska zaštita.
Gljivica prezimljuje u zaraženim suhim granama na kojima u proljeće nastaju ležišta konidija i tzv. mumijama. Osim grančica i mumija na stablu, moguć je i razvoj iz ostavljenog trulog voća ispod stabla u proljeće, zato je poželjno uklanjanje trulog voća. Kišno vrijeme i povećana vlažnost pogoduju širenju infekcije i zaraze.
Kod truleži ploda ( monilinia fructigena ) plod dobije smeđu pjegu koja se naglo širi, meso je smeđe, truli i brzo zahvata cijeli plod. Na površini ploda se razvijaju sivo – žućkaste pjege koje su nepravilno raspoređene. Ako se dva ploda dodiruju prelazi trulež sa jednog na drugi. Trulež ploda se brzo širi posebno ako su kiše došle posle dužeg sunčanog perioda. U tom slučaju dolazi do sitnih pukotina koje se ne vide golim okom, a te pukotine su ulazna mjesta za infekciju gljivom.
Veoma značajno je napomenuti da se trulež plodova širi i kasnije u transportu i u prodaji. Zbog toga je važno da se šljiva pakuje svaka odvojeno u svoje ležište. Kod truleži ploda poželjno je da se truli plodovi na vrijeme uklanjaju sa grana zbog širenja bolesti.

Zaštita šljive od monilije: Nakon prvog prskanja u fazi mirovanja s nekim od preparata na bazi bakra kao što su: bakarni oksihlorid, nordox ili modro i plavo ulje, slijedi drugo prskanje u fazi cvjetanja koje je jedno od najvažnijih s preparatima Signum, Chorus, Swich. Sve ove preparate i preparate protiv šljivine osice možete naći u svim našim prodajnim mjestima. Prilikom primjene sredstava za zaštitu u punom cvjetanju ako su nepovoljni uslovi ( kiša i vlažno vrijeme ) treba u opadanju latica ponoviti tretiranje. Voćke prskati ujutru ili naveče zbog zaštite pčela.

Srđan Babić, inžinjer poljoprivrede

29. 09. 2014
Jesenja sadnja luka
S obzirom na nezapamćenu količinu padavina ove godine, poljoprivredna proizvodnja se nalazi u veoma teškoj situaciji. Stigla je jesen i... »»»
16. 09. 2014
Agrotehnika za ozime strne žitarice
  Plodored: Pšenica, kao i ostale žitarice (ječam, tritikale, zob) ne podnose proizvodnju u monokulturi zbog pojačanog razvoja bolesti, uslijed čega dolazi... »»»
03. 07. 2014
Zaštita od puževa
Svake nas godine dočeka isti problem, oštećenja koja se prepoznaju po manjim ili većim erforacijama lista, sluzavom sedefastom tragu. Bitno je... »»»
18. 06. 2014
Prehranjivanje kukuruza
Svjedoci smo, nažalost, teškog perioda za poljoprivrednu proizvodnju za veći dio Bosne i Hercegovine. Obilne padavine i poplave nanijele su... »»»
21. 07. 2014
Zaštita vinove loze
Vinovu lozu napada niz teških bolesti i opasnih štetočina. Najopasnije bolesti vinove loze su plamenjača, pepelnica i siva plijesan, mada... »»»
04. 08. 2014
Zaštita krastavca od bolesti
Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka. Može se uzgajati na otvorenom i zaštićenom prostoru. Prema načinu upotrebe imamo krastavac za upotrebu... »»»
18. 08. 2014
Pripremanje kukuruzne silaže
Približava se vrijeme pripreme silaže. Silaža predstavlja sitno isjeckanu biljnu masu pojedinih vrsta biljaka, bogata hranjivim materijama. Vrste silaže: travna... »»»
12. 09. 2014
Održani Dani polja kukuruza u Stjepan Polju
10. septembra 2014. godine u Stjepan Polju, opština Gračanica održani su  Dani polja kukuruza koje je organizovao Poljoprivredni zavod TK. Jako... »»»
03. 10. 2014
KWS PREMIJERNI DAN NOVIH HIBRIDA KUKURUZA
Kompanija KWS je 26. septembra 2014. godine organizovala Premijerni Dan novih hibrida kukuruza, na kojem je prikazana bogata paleta hibrida... »»»
13. 10. 2014
Radovi u voćnjaku tokom jeseni
Jesenska ili osnovna gnojidba obavlja se nakon berbe. U tom periodu u zemljište se unose gnojiva sa izraženim fosforom i... »»»
27. 10. 2014
Rezidba i zaštita ruža od zime
Orezivanje ruža se radi početkom zime ili početkom proljeća. Postupak je isti kao kod rezidbe voća. Pravi se kosi rez... »»»
24. 11. 2014
Radovi u novembru mjesecu
Kraj je novembra mjeseca tako da se većina radova vezanih za poljoprivrednu proizvodnju privodi kraju. U vrtu i bašti treba... »»»
08. 12. 2014
Njega sobnih biljaka tokom zime
Nije rijedak slučaj da biljkama, koje su tokom ljeta boravile na otvorenom, prilikom unošenja u zatvoreni prostor, pođu da otpadaju... »»»
02. 02. 2015
Agrotehnika gajenja crvenog luka
Obrada zemljišta Osnovnu obradu zemljišta treba obaviti što ranije u jesen, na dubinu 25-30cm. Krajem zime ili rano u proljeće izvršiti... »»»
17. 12. 2014
Pripreme za narednu sezonu
Kraj kalendarske godine bi na prvi pogled trebao biti vrijeme zatišja za učesnike u djelatnostima vazanim za poljoprivredu, ali to... »»»
16. 02. 2015
Rezidba i kalemljenje voćaka
Kada orezivati voćke? Kada je u pitanju vrijeme izvođenja rezidbe krošnjastih voćaka ne treba praviti oštru granicu. Iako dobrim dijelom zavisi... »»»
03. 03. 2015
Zasnivanje travnjaka
Najpogodniji period za zasnivanje travnjaka jest mart-april, septembar-oktobar. Mada trava može da se sije tokom cijelog perioda vegetacije, zbog visokih... »»»
16. 03. 2015
Uzgoj krompira
Glavni preduslov pri ostalim jednakim uslovima (agrotehnika, đubrenje, zaštita i dr.) za ekonomičnu i rentabilnu proizvodnju krompira jeste upotreba pravog... »»»
13. 05. 2015
Preporuke za zaštitu biljaka
Zaštita jabučastog voća Većina zasada jabuka i krušaka je trenutno u fenofazi formiranja ploda. Uslijed vremenskih prilika i razvojne faze voća... »»»
22. 05. 2015
Agrotehnika proizvodnje soje
                                 Zrno soje koje zbog svog sastava ima široku namjenu, koristi se za proizvodnju ulja, u ishrani stoke i u prehrambenoj... »»»
05. 06. 2015
Suzbijanje krompirove zlatice
Krompirova zlatica je najvažniji i najčešći štetnik krompira. Štete koje uzrokuje ovaj štetnik mogu biti potpuno izjedanje lisne mase krompira... »»»
19. 06. 2015
Zaštita od bijele leptiraste vaši
Bijela leptirasta vaš je štetna insekatska vrsta koja se uglavnom razvija u zaštićenom  prostoru (staklenicima, plastenicima, tunelima) na paradajzu, paprici,... »»»
10. 07. 2015
Proizvodnja i zaštita jesenjih krastavaca
Posle branja graška, ranog krompira, ječma, pšenice i još nekih ratarskih i povrtarskih usjeva ostaje  dosta dug vremenski period do... »»»
20. 07. 2015
Proizvodnja jesenjeg kupusa
U našim uslovima kupus se najčešće proizvodi kao postrni usjev. Uspješno se gaji poslije kultura koje oslobađaju njivu do jula,... »»»
03. 08. 2015
Suzbijanje grinja na voću i povrću
Grinje ili pauci su jedne od najopasnih štetočina na voćkama i povrću, a često ih susrećemo na cvijeću i ukrasnom... »»»
18. 08. 2015
Posledice suše na poljoprivrednu proizvodnju
Dugo očekivana kiša napokon je stigla, ali ne u toj mjeri da bi ublažila posljedice suše u proteklom periodu.... »»»
31. 08. 2015
Spriječavanje klijanja krompira u skladištu
Briga za kvalitet krtola krompira u razdoblju skladištenja počinje već pravovremenim uništavanjem cime. Do vremena vađenja, krtole trebaju imati čvrstu... »»»
18. 09. 2015
Zaštita uskladištenih žitarica
Postoje štetočine koje napadaju gotove proizvode poslije berbe ratarskih kultura, i u samom skladištu umanjuju njihov kvalitet, nanoseći proizvođačima ogromne... »»»
30. 09. 2015
Zrelost grožđa i određivanje vremena berbe
U već uobičajenim tradicionalnim rokovima berbe grožđa svaki vinogradar može sam, po izgledu lišća i grožđa ocijeniti stepen zrelosti. Listovi... »»»
19. 10. 2015
Sadnja jesenjih lukovica - tulipana
    Tulipan je najraširenija vrsta lukovičastog cvijeća i jedna od najljepših lukovica za jesenju sadnju. Cvjetaju najraznovrsnijim bojama i nijansama,... »»»
09. 11. 2015
Sadnja i jesenji radovi u voćnjaku
Iako se sadnja voćaka u našim klimatskim uslovima može obavljati od oktobra do početka aprila, odnosno u fazi mirovanja, ipak... »»»
19. 11. 2015
Zaoravanje žetvenih ostataka
Poslije skidanja svih usjeva sa njiva, bilo da se radi o ratarskoj ili povrtarskoj proizvodnji, ostaje određena količina biljnih ostataka:... »»»
07. 12. 2015
Tehnologija proizvodnje zelene salate
Zelena salata je jednogodišnja biljka iz familije glavočika, koja se gaji zbog ukusnog lišća i glavica. Salata može da se... »»»
28. 12. 2015
Njega i prihranjivanje orhideja
Zbog svojih raznovrsnih, dugotrajnih cvjetova i neobičnog oblika, orhideje se ubrajaju u najljepše sobno cvijeće. Pri izboru mjesta u stanu... »»»
21. 03. 2016
Prihrana pšenice
Usjev pšenice se sada nalazi u fazi bokorenja, pa je s toga pravo vrijeme izvršiti drugo prihranjivanje. Za ovo prihranjivanje... »»»
29. 03. 2016
Smeđa pjegavost pšenice
U usjevu pšenice najvažnije je izvršiti zaštitu od smeđe pjegavosti i osigurati zdrav list zastavičar, te dva lista ispod njega,... »»»
12. 04. 2016
Kovrdžavost lista breskve
Kovrdžavost lista breskve – Taphrina deformans, je vrlo karakteristična i lako uočljiva bolest breskve. Rasprostranjena je širom svijeta gdje se... »»»
17. 05. 2016
Stresni uslovi u proizvodnji
Poljoprivredna proizvodnja, naročito na otvorenom, većim dijelom zavisi od faktora na koje ne možemo direktno da utičemo. Mraz, suša, grad,... »»»
31. 05. 2016
Suzbijanje korova u kukuruzu
Hemijsko suzbijanje korova u kukuruzu je jedna od važnih agrotehničkih mjera. Korov je samonikla biljka u prirodi, a njegova štetnost... »»»
14. 06. 2016
Plamenjača krompira - Phytophthora infestans
Plamenjača spada u red najrasprostranjenijih i najštetnijih bolesti krompira u našoj zemlji. Često se javlja u epifitotičnim razmerama, kada izaziva... »»»
08. 07. 2016
Kako riješiti krtice?
Svake godine primjećujemo izrovane kamarice zemlje, na našim travnjacima, cvijetnjacima ili voćnjacima. To je znak da u dvorištu imamo krticu.... »»»
26. 07. 2016
Zaštita vinove loze u julu/avgustu
U većini vinograda, vinova loza je u fazi porasta bobica i zatvaranja grozda. U ovoj fazi razvoja vinove loze... »»»
08. 08. 2016
Trulež ploda (M. fructigena)
Plod prvo dobije smeđu pjegu koja se naglo širi, meso postaje smeđe, trune i ubrzo je zahvaćen čitav plod.... »»»
26. 09. 2016
Sjetva pšenice
Vrlo brzo krenuće novi proizvodni ciklus naše strateške žitarice, naše pšenice, čija agrotehnika sasvim sigurno nije nepoznata. Prvo o čemu... »»»
17. 10. 2016
Žitni žižak
*Žitni žižak (Sitophilus zeamais)* u formi odraslog insekta je smeđe do tamno smeđe, skoro crne boje. Ovaj insekt nema mogućnost da... »»»
29. 12. 2016
Mjere njege u voćnjaku tokom zime
Obrada zemljišta tokom zime je važna agrotehnička mjera u voćnjaku, jer se time uništava korov oko voćaka ili grmlja bobičastog... »»»
07. 02. 2017
Kontejnerska proizvodnja rasada paradajza
Za ranu proljećnu proizvodnju u plastenicima bez dopunskog zagrijavanja, sjetva paradajza se vrši u toplim lejama ili plastenicima sa dopunskim... »»»
25. 02. 2017
Njega sobnih biljaka tokom zime
Posle boravka na balkonima i u baštama, biljke tokom zime moraju da se prilagode novim, nepovoljnijim uslovima u zatvorenom prostoru... »»»
06. 03. 2017
Zimska zaštita voća
Zimska zaštita višegodišnjih voćnih vrsta postala je redovna mjera i smatra se startnom zaštitom. Provodi se u vrijeme mirovanja vegetacije... »»»
24. 04. 2017
Spriječite štete od mraza na povrću
Svakog proljeća se susrećemo s mrazom i uticajem negativnih temperatura na biljke koje smo posijali i posadili. Na niske temperature... »»»
27. 04. 2017
Aktuelnosti u zaštiti bilja
Dani koji su pred nama su kritični u zaštiti jabuke od prouzrokovača čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. S... »»»
15. 05. 2017
Zaštita žitarica od bolesti i štetočina
U fenofazi *klasanja* i *cvjetanja pšenice*, dolazi do *zaraze* klasa koju uzrokuju *gljivice* iz roda Fusarium (palež klasa). Razvoju bolesti odgovara kišno vrijeme tokom cvjetanja, a kao *posledica* zaraze javljaju se smanjenja količina... »»»
29. 05. 2017
Zaštita od zmija
S ljetom i većim temperaturama dolaze i najopasnije životinje koje nikako nisu ugodan prizor, a to su  zmije. U našoj ponudi... »»»
21. 06. 2017
Aminokiseline - važan činilac u poljoprivredi
U poslednjih nekoliko godina, svjedoci smo čestih promjena vremena. Od jakih mrazeva i temperatura ispod 0 u aprilu, pa do... »»»
11. 08. 2017
Napajanje pčela
Količina vode u pčelinjoj zajednici vrlo malo varira te je potrebno svaki gubitak vode koji nastaje disanjem ili izlučivanjem probavljene... »»»
14. 09. 2017
Jesenska sjetva trava i djetelina
Sjetvom trava, djetelina i djetelinsko-travnih smjesa u jesen dobivamo snažniji usjev i veći prinos u odnosu na sjetvu u proljeće.... »»»
29. 12. 2017
Zaštita voćnjaka od glodara i divljači
U zimskim mjesecima glodari se hrane mladom korom voćaka, što dovodi do sušenja i propadanja stabala, posebno u mlađim nasadima... »»»
14. 03. 2018
Njega sadnica jagode u početku vegetacije
Početak vegetacije u prvoj godini uzgoja treba da bude rezervisan za čišćenje jagode od zimskog lišća i živića. Ovim čišćenjem,... »»»
03. 04. 2018
Organski peletirani stajnjak
Kako bi se prevladali problemi sa nestašicom stajskog đubriva koja je uslovljena smanjenjem stočnog fonda i sve manjom produkcijom stajskog... »»»
28. 04. 2018
Zaštita voća u periodu od kraja aprila i početka maja
*JABUKA * Najavljene nestabilne vremenske prilike za naredni period stvaraju rizik od infekcije prouzrokovačem čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis).... »»»
04. 06. 2018
ZNAČAJNA POJAVA DIVLJEG SIRKA U USJEVIMA KUKURUZA I SOJE
O divljem sirku se sve zna. Da je divlji sirak (Sorghum halepense) višegodišnja korovska biljka kojoj pogoduju topla i suva... »»»
25. 07. 2018
Siva trulež vinove loze
Siva trulež grožđa (Botrytis cinerea) je bolest intenzivnog uzgoja. Uslovljena je intenzivnim đubrenjem, bujnom lozom i osetljivim sortama, sa zbijenom i... »»»
10. 09. 2018
Tetracip - suzbijanje muva
Iako kućna muva spada u muve koje ne bodu i ne sišu krv, zbog svog načina života i hranjenja... »»»
04. 09. 2019
Zaštita uskladištenih žitarica
Postoje štetočine koje napadaju gotove proizvode poslije berbe ratarskih kultura, i u samom skladištu umanjuju njihov kvalitet, nanoseći proizvođačima ogromne... »»»
01. 10. 2019
Agrotehnika za ozime strne žitarice
Plodored: Pšenica, kao i ostale žitarice (ječam, tritikale, zob) ne podnose proizvodnju u monokulturi zbog pojačanog razvoja bolesti, uslijed čega dolazi... »»»
07. 11. 2019
Sadnja i jesenji radovi u voćnjaku
Iako se sadnja voćaka u našim klimatskim uslovima može obavljati od oktobra do početka aprila, odnosno u fazi mirovanja, ipak... »»»
03. 12. 2019
Tehnologija proizvodnje zelene salate
Zelena salata je jednogodišnja biljka iz familije glavočika, koja se gaji zbog ukusnog lišća i glavica. Salata može da se... »»»
15. 01. 2020
Agrotehnika gajenja crvenog luka
Obrada zemljišta Osnovnu obradu zemljišta treba obaviti što ranije u jesen, na dubinu 25-30cm. Krajem zime ili rano u proljeće izvršiti... »»»
12. 02. 2020
Rezidba i kalemljenje voćaka
Kada orezivati voćke? Kada je u pitanju vrijeme izvođenja rezidbe krošnjastih voćaka ne treba praviti oštru granicu. Iako dobrim dijelom zavisi... »»»
19. 03. 2020
Njega sadnica jagoda u početku vegetacije
Početak vegetacije u prvoj godini uzgoja treba da bude rezervisan za čišćenje jagode od zimskog lišća i živića. Ovim čišćenjem,... »»»
14. 04. 2020
Kovrdžavost lista breskve
Kovrdžavost lista breskve – Taphrina deformans, je vrlo karakteristična i lako uočljiva bolest breskve. Rasprostranjena je širom svijeta gdje se... »»»
11. 05. 2020
Agrotehnika proizvodnje soje
Zrno soje koje zbog svog sastava ima široku namjenu, koristi se za proizvodnju ulja, u ishrani stoke i u prehrambenoj... »»»
15. 06. 2020
Plamenjača krompira - Phytophthora infestans
Plamenjača spada u red najrasprostranjenijih i najštetnijih bolesti krompira u našoj zemlji. Često se javlja u epifitotičnim razmerama, kada izaziva... »»»
09. 07. 2020
Napajanje pčela
Količina vode u pčelinjoj zajednici vrlo malo varira te je potrebno svaki gubitak vode koji nastaje disanjem ili izlučivanjem probavljene... »»»
03. 08. 2020
Suzbijanje grinja na voću i povrću
Grinje ili pauci su jedne od najopasnih štetočina na voćkama i povrću, a često ih susrećemo na cvijeću i ukrasnom... »»»
11. 09. 2020
Jesenska sjetva trava i djetelina
Sjetvom trava, djetelina i djetelinsko-travnih smjesa u jesen dobivamo snažniji usjev i veći prinos u odnosu na sjetvu u proljeće.... »»»
05. 10. 2020
Sjetva pšenice
Vrlo brzo krenuće novi proizvodni ciklus naše strateške žitarice, naše pšenice, čija agrotehnika sasvim sigurno nije nepoznata. Prvo o čemu... »»»
05. 11. 2020
Zaštita voćnjaka od glodara i divljači
U zimskim mjesecima glodari se hrane mladom korom voćaka, što dovodi do sušenja i propadanja stabala, posebno u mlađim nasadima... »»»
24. 12. 2020
Tehnologija proizvodnje zelene salate
Zelena salata je jednogodišnja biljka iz familije glavočika, koja se gaji zbog ukusnog lišća i glavica. Salata može da se... »»»
19. 01. 2021
REZIDBA I KALEMLJENJE VOĆAKA
Kada orezivati voćke? Kada je u pitanju vrijeme izvođenja rezidbe krošnjastih voćaka ne treba praviti oštru granicu. Iako dobrim dijelom zavisi... »»»
Aktuelno