Blic savjeti

Kovrdžavost lista breskve i nektarine

Ovo je fitopatogeno gljivično oboljenje, koje izaziva gljiva Taphrinia Deformans. Napada sve mlade dijelove biljke, mlade grančice, list, cvijet i plod. Najlakše se primijeti na mladom lišću, koje dobija crvenkasto-žućkastu boju, kovrdža se i otpada. Pri jačem napadu se dešava da biljka ostane potpuno bez lišća.

wwww

Glavni problem je taj, što se ne suzbija na vrijeme. Bolest se mora spriječiti da uđe u biljku, a to se izvodi bakarnim preparatima (Cuprablau-Z, Bakarni oksihlorid, Nordox, Plavo ulje, Modro ulje..) u periodu mirovanja voćke i sa još dva prskanja u vrijeme otvaranja pupoljaka do cvjetanja, preparatima na bazi dodina, cirama, ditianona (Chromodin S-65, Agrociram, Delan, Galileo..).

Sva potrebna sredstva, kao i dodatne savjete, potražite kod naših agronoma, u bilo kojoj od poslovnica.

Primjena totalnih herbicida nakon skidanja kulture sa njive

Poslije žetve i sakupljanja žetvenih ostataka, neophodno je sačekati 15-ak dana, da izraste što veći broj korova, a onda se kreće sa njihovim suzbijanjem.

Primjena herbicida se vrši u momentu intenzivnog porasta korova, kada dostignu određenu količinu. Na primjer za divlji sirak, to je visina oko 15 cm, a za zubaču i palamidu najbolje je tretiranje tokom cvjetanja.

Biljke totalni herbicid usvajaju preko lista, pa materije iz herbicida dolaze i do korijena, što je veoma bitno, jer se mnogi korovi razmnožavaju, osim sjemena i preko korijena.

Doziranje totalnih herbicida zavisi od korova koji suzbijamo i može da se kreće od 4 do 12 litara po hektaru. Za divlji sirak 4-5 litara, pirevina 5-7 litara, a divlja kupina 10-12.

Napomena: obavezno se pridržavati uputstva za upotrebu ili savjeta naših agronoma!

Zaštita od muha i komaraca - TETRACIP

Tokom ljetnih mjeseci unutar kuća i okućnica, povećava se brojnost različitih štetnih insekata. Među njima svakako su najznačajniji komarci, muhe, ali tu su još i mravi, žohari, stjenice i mnogi drugi. Često smo u prilici tražiti jednostavno rešenje za suzbijanje svih ovih  insekata. Mi Vam nudio tetracip. Tetracip je ekološki prihvatljiv, koncentrirani insektici  s brzim početnim djelovanjem.  Koristi se u kućanstvu te u javnoj i komunalnoj higijeni za suzbijanje mnogih insekata. Osim toga, ovim preparataom  se mogu prskati i zelene biljke (živice oko kuća, žive ograde i druge zelene biljke) koje predstavljaju idealna skloništa. U zatvorenim prostorima insekticid primijeniti pomoću prskalice, pazeci na dijelove prostora kao što su uglovi, pukotine u zidu, rupe, mjesta iza velikih predmeta namještaja u kuhinjii. Itd.  Kada je u pitanju vanjska upotreba  predlaze se primjenjivati po zidovima, prozorskim daskama, olucima, ogradama te mjestima gdje se odlaže otpad. Kako bi se spriječile ponovne zaraze unutrasnjih prostora.

Kada je pravo vrijeme za rezidbu?

Ovisno o vremenu kada se obavlja rezidba, razlikuju se dvije vrste rezidbe. Prva je zimska rezidba ili rezidba “na zrelo”, koja se obavlja u vrijeme mirovanja vegetacije. Može se obavljati od jeseni do proljeća dok pupovi ne krenu. Najčešće se obavlja u rano proljeće kada prođu jake zimske hladnoće, jer su voćke nakon rezidbe osjetljive na smrzavanje. Druga rezidba se obavlja u razdoblju vegetacije i zove se ljetna rezidba ili rezidba “na zeleno”. Njome se popravljaju i dopunjuju učinci rezidbe u mirovanju i pojačava osvijetljenost krošnje kako bi se osigurao kvalitet plodova i zametanje rodnih pupoljaka za sljedeću vegetaciju. Obavlja se u više navrata.

Svinjokolja - oprema

S obzirom da je prva dekada decembra mjeseca, i da su mnogi poslovi vezani za poljoprivrednu proizvodnju skoro završeni, u seoskim domaćinstvima ostaje još da se uradi svinjokolja.

Poštovani kupci pored raznovrsnog programa vezanog za poljoprivrednu proizvodnju u firmi Efekt-Comerc možete kupiti znatan dio opreme za svinjokolju.

Iz našeg asortimana izdvajamo kotlove - oranije, više vrsta presa za čvarke, noževe poznate marke Dick, mrežice za kulenove itd.

Dimnjačar - sredstvo za čišćenje dimnjaka

Tokom zimskih mjeseci kada se intenzivno koriste štednjaci na čvrsto gorivo, veliki problem predstavljaju začepljeni dimnjaci.  Da bi otklonili taj problem, predlažemo preventivnu primjenu pripravka DIMNJAČAR. Dimnjačar je nov proizvod na našem tržištu koji se u proteklih nekoliko godina pokazao veoma učinkovitim. To je praškasti proizvod koji se aktivira kada dospije u kontakt sa toplotom ugljena, stvarajući paru koja odmah pročišćava dimnjak. Primjena ovog proizvoda je jednostavna, jer dovoljno je nekoliko sati prije same primjene upaliti vatru, kako bi se cijevi dimnjaka ugrijali. Nakon što je vatra rasplamsana, otvori se poklopac do pola za protok vazduha, i pospe dimnjačar prah po vrelom žaru. Nakon nekoliko minuta potrebno je ponovo otvoriti poklopac. Naravno, razumije se da se upotreba dimnjačara preporučuje prije nego se cijevi dimnjaka previše zatvore od čađi. 

Štete od šimširovog moljca

Šimšir, ta divna ukrasno-grmolika biljka, godinama čuvana i njegovana od strane svojih ljubitelja-domaćina ovog ljeta na području Posavine je skoro potpuno uništena. Štete ogromnih razmjera je pričinio šimširov moljac, odnosno njegove gusjenice koje su pričinile golobrst. Vjerni ljubitelji ove biljke koji su na vrijeme primijetili prisustvo gusjenica zajedničkim mehaničkim i hemijskim mjerama su uspjeli spasiti svoje dekorativne biljke, a u nekim slučajevima došlo je do masovnog propadanja, pa čak i vađenja.

Suzbijanje žohara

Žohari predstavljaju veliki higijenski problem za čovjeka. Prehrambene proizvode zagađuju svojim izmetom, ali i prisutnošću. Uzročnici su i mnogih alergija u odraslih i djece. Pošto su noćni insekti, dosta ih je teško otkriti. Sposobni su dugo preživjeti bez hrane, ali se i vrlo brzo razmnožavaju. Jedna od najboljih preventivnih mjera za suzbijanje žohara je održavanje čistoće u prostorijama za život, pogotovo u prostorijama koje služe za držanje hrane. Ženka (Blatella germanica) tokom jedne godine može dati do 35000 jedinki. Suzbijanje žohara provodi se najčešće hemijskim sredstvima, koja mogu biti u obliku praha, spreja ili tečnosti.  Klopke su takođe veoma efikasne, kao što je ljepljiva klopka za žohare - motel a pored nje imamo kredu za žohare koja  se nanosi na rubove prostorija kuda se oni najčešće kreću.

Štete od podgrizajućih sovica

Kao posljedica blage zime odnosno zime povoljne za razvoj štetočina, na pojedinim lokalitetima na području Posavine uz rijeku Savu došlo je do prenamnoženja podgrizajućih sovica. Podgrizajuće sovice pripadaju grupi leptira, a najveće štete pričinjavaju larve odnosno gusjenice koje imaju usni aparat za grickanje. Štete su pričinjavale na mladim izniklim biljkama kukuruza, a ima ih i na korovskim biljkama, pa čak i pojedinim vrstama drveća. Saradnjom naše kuće i domaćina parcele, hemijskim tretmanom od 3 ponavljanja sa insekticidima na bazi hlorpirifosa i bifentrina u razmacima od 7 dana, uspješno je izvršeno suzbijanje ovih štetočina.

Uzgoj začinskog bilja u posudama

Danas gotovo da i nema kuhinje u kojoj se ne koriste različiti začini kao dodaci jelima. Uz malo truda i vi možete uzgajati vlastito začinsko bilje. Većina začinskog bilja se jednostavno može uzgajati u saksijama u kojima uzgajamo i cvijeće. Ove biljke nisu zahtjevne, treba im malo svjetlosti i  dovoljno ih  je povremeno zalivati vodom. U saksijama dobro  uspijevaju začini koji podnose sušu i odgovaraju im siromašnija zemljišta. Jedna od začinskih biljaka je i bosiljak koji je jednogodišnja biljka. Raste grmasto 20-50cm, cijela biljka ima aromatičan miris. Zbog svog slatkastog i prijatnog mirisa jedan je od miljenih začina u mnogim kuhinjama svijeta. Bosiljak nalazi primjenu i u farmaceutici gdje se koristi cijela biljka.

Sjetva kukuruza

Toplo vrijeme je omogućilo da sjetva kukuruza krene na samom početku aprila mjeseca i da se na taj način ispoštuju preporuke stručnjaka o optimalnom vremenu sjetve.

Sjetva već uveliko traje, a prije nego što je počela, bilo je potrebno dobro pripremiti zemljište i opredijeliti se za neki od hibrida kukuruza.

Najbolje je kombinovati više različitih grupa zrenja, radi boljeg suprostavljanja nepovoljnim klimatskim uslovima. Bez obzira koliko jedan hibrid bio dobar, ne može se jednako dobro snalaziti u svim stresnim faktorima (visoka temperatura u vrijeme cvjetanja, suša u vrijeme nalivanja zrna i sl.).

Višegodišnja istraživanja su pokazala da je najbolje vrijeme za sjetvu kukuruza u prvoj dekadi aprila. U sušnim godinama, sjetva u prvoj dekadi aprila može dati veći prinos i za tri tone od sjetve u prvoj dekadi maja. Nije poželjna ni ranija sjetva, jer je zemlja hladna i zrno teško klija.

Sadnja smaragdnih thuja

Smaragdna thuja je jedna od najdekorativnijih thuja koja se koristi za ukrašavanje vrtova, ali i za formiranje žive ograde. To je biljka koja nije puno zahtjevna u pogledu zemljišta. Najbolje vrijeme za sadnju jeste rano proljeće i kasna jesen tj.period kad temepature ne padaju ispod nule. Kao ukras vrta tj.sadnja pojedinačnih biljaka i sadnja u saksije može se izvoditi tokom cijele godine, uz obavezno zalijevanje.

Od ove sezone firma Efekt-Comerc d.o.o. sjemenarna, pored postojećeg asortimana robe, je stavila u prodaju sadnice smaragdnih thuja  različitih visina po veoma pristupačnim cijenama.

Sjetva lucerke

Lucerka kao višegodišnja leguminoza može da se sije u dva roka: proljetnom i kasno-ljetnom. Ako vremenski uslovi dozvoljavaju i ako je kasno ljeto (do polovine septembra) bogato padavinama da bi se mogla izvršiti kvalitetna priprema zemljišta za sjetvu, bolje je lucerku posijati u ovom periodu. Lucerka posijana u kasno ljeto se bolje ukorijeni, razvija jači korijenov sistem, pa je s toga u proljeće biljka veća, jača i robusnija, i samim tim daje veće prinose. Pored toga, jesen je period kada korovi polako ulaze u fazu mirovanja, tako da je manja mogućnost da se lucerište zakorovi do prve košnje. Lucerka može da se sije kao čist usjev i u smjesama.

Poštovani kupci, kao i prethodnih godina, u ponudi Vam nudimo sortno čisto, kvalitetno i deklarisano sjeme lucerke ELENA.

Nedostatak kalcijuma - vršna trulež ploda

Ovaj fiziološki poremećaj koji uzrokuje pojavu vršne truleži ploda paradajza i paprike česta je pojava u zaštićenim prostorima.
Javlja se izraženije u ljetnom periodu sa visokim temperaturama (>30 C) kao posledica nedostatka kalcijuma u vrhu ploda.
Ova pojava može biti izraženija na zaslanjenim zemljištima i u hidroponskom uzgoju (visok sadržaj EC u zoni korijena).

kalc. par.
Nedostatak kalcijuma otklanja se preventivno dodavanjem vodotopivih kalcijumovih gnojiva (Ca nitrat) kroz sistem za navodnjavanje i folijarno.
Od ostalih mjera preporučuje se uzgoj tolerantnih sorti, optimalna gnojidba azotnim đubrivima (nitratni oblik), dobar režim navodnjavanja i zasjenjivanje
plastenika kad nastupe ljetne vrućine.

Slika 2 vrsna trulez paprika gnojidba info

Grinja na soji

Na mnogim usjevima ove godine pojavile su se grinje. Suho i toplo vrijeme pogoduje razvoju ovih štetočina. Pravovremenim uočavanjem grinje i hemijskim suzbijanjem može se značajno umanjiti šteta. Prvo treba pregledati ivične dijelove parcele, a zatim i središnji dio. Masovnoj pojavi grinja na soji pogoduju visoke temperature i niža relativna vlažnost vazduha.

soja

Grinje se uglavnom nalaze na naličju lista gdje se hrane sisanjem biljnih sokova. Napadnuto lišće mjenja boju, žuti i suši se, dok jače napadnute biljke ranije završavaju vegetaciju. Kod prskanja treba koristiti veći radni pritisak prskalice i najmanje 500l vode po ha. Preventivno suzbijanje grinja neće dati efekat. Za suzbijanje grinje mogu se koristiti preparati VERTIMEC, ABASTATE, FOBOS, DEMITAN itd.

Paradajz u plasteniku

Sada je period kada se donje grane, odnosno prva i druga grana, nalaze u fazi zrenja plodova, a više grane, odnosno peta, šesta i sedma su u fazi cvjetanja i zametanja plodova, pa je potrebno redukovati hraniva. Zbog ljepše obojenosti, dužeg čuvanja i kvaliteta plodova, potrebno je dodavati hraniva sa povećanim sadržajem kalijuma, ali isto tako pratiti da se ne pojavi nedostatak azota i fosfora u vršnom dijelu stabljike. Redovno dodavati kalcijum da ne dođe do stvaranja vršne truleži plodova. Redukovati dodavanje vode da ne dođe do pucanja plodova, ali isto tako izvršiti zasjenjivanje plastenika mrežama za hladovinu da zbog jakog sunca ne dođe do stvaranja ožegotina na listu i plodu. Prilikom zaštite protiv bolesti i štetočina pratiti karencu istih.

parad.

dipl. ing. poljoprivrede Zdravka Čeliković

Žutilo lišća

Glavni razlog pojave žutila lišća je nedostatak željeza u zemljištu. Prvi simptomi se javljaju na najmlađem ili vršnom lišću. Najčešće se javlja na teškim nepropustljivim zemljištima kao i u godinama koje su sušne. Nedostatak željeza se pojavljuje iznenada, te se ovaj poremećaj ne može predvidjeti. Žutilo lišća se najčešće javlja kod koštičavih voćaka, u vinogradarstvu, agrumima, cvijeću i travnjacima. Kod pojave žutila ližća ( hloroze ) preporučujemo posebno mikrogranulirano gnojivo protiv hloroze FEROS 6 kojim se vrži zalivanje.

Srđan Babić, inžinjer poljoprivrede

Sjetva kukuruza

U zadnjoj smo sedmici aprila, temperatura zemljišta je već pogodna za klijanje i nicanje, te je optimalno vrijeme za sjetvu kukuruza. Najvažniji korak za postizanje visokih i stabilnih prinosa je odabir dobrog sjemena, odnosno hibrida. U svakoj našoj radnji mi Vam nudimo naše KWS hibride, a pored njih naći ćete i hibride drugih sjemenskih kuća.  Za ostvarivanje visokog prinosa neophodan korak je hemijska zaštita protiv korova odmah poslije sjetve, jer klijanje i nicanje mlade biljke kukuruza bez konkurencije u vidu korova, je jedna od najvažnijih mjera za dobijanje zdrave i snažne biljke, koja će Vam dati visok prinos. Vrlo važna mjera je i tretiranje zemljišta protiv žičnjaka, ili tretiranje sjemena kukuruza protiv istog.

Dipl. ing. agronomije Miško Perić

Suzbijanje bolesti pšenice

Osnovna pretpostavka za postizanje dobrih prinosa i kvalitete pšenice svakako je osigurati zdravu lisnu površinu. Psenica bolesti 2Stoga je iznimno važno prvo prskanje protiv bolesti provesti u fazi 1. do 2. koljenca (početak vlatanja - pšenica visine do 25 cm). Razlog ovakvog tretmana je zato što tada  fungicidi mogu da dospiju u donje spratove pšenice i tamo svojom aktivnošću spriječe primarne infekcije ovih bolesti.

Pšenicu u našim uslovima napadaju tri (grupe) bolesti u prvom dijelu vegetacije, a to su: pepelnica, rđa i lisna pjegavost. Psenica bolesti 1Zajedničko za sve tri ove bolesti je vrijeme pojave prvih simptoma. To se obično dešava u prvim danima ili prvoj polovini aprila mjeseca.

U našim radnjama možete pronaći sve potrebne fungicide za suzbijanje navedenih bolesti, jer samo sa pravilnom i blagovremenom zaštitom možemo se nadati visokim i prije svega stabilnim prinosima pšenice.

Meho Ibrahimović, inžinjer poljoprivrede

Aronija

Aronija je biljka koja raste kao listopadni grm. Zbog svojih izrazito skromnih zahtjeva u pogledu uzgoja i održavanja zauzima sve veće površine na prostorima BiH.
aronijaJestivi deo biljke jeste plod (bobica) koji ima izražena ljekovita svojstva, a pored toga sama biljka djeluje dekorativno od prelijepih i bujnih cvjetova u rano proljeće, preko crnih bobica tokom ljeta, do lišća crvene boje u jesen. Pogodna je za ekološki uzgoj, nema štetočina i bolesti. S obzirom na sve karakteristike koje ova biljka posjeduje, možemo vam preporučiti da nađete bar jedno mjesto u svom dvorištu ili vrtu za sadnju ove ljekovito-ekološki-dekorativne biljke.

dipl.ing. poljo. Zdravka Čeliković

Taphrina deformans - kovrdžavost lista breskve

Kritično razdoblje za primarnu infekciju breskve je od početka bubrenja pupoljaka pa do pojave zelenog lisnog vrha. Također je dobro znati da nema sekundarnog širenja bolesti.
Obzirom da do infekcije breskve može doći samo za kišnih dana u fazi prolistavanja potrebno je preventivnu zaštitu fungicidima obaviti prije nego se ostvare povoljni uslovi za infekciju - prije najavljene kiše.
Nakon faze bubrenja pupoljaka pa do cvjetanja preventivna ili kurativna zaštita breskve obavlja se preparatima na bazi cirama, dodina, hlorotalonila, ditianona, difenkonazola, te gotove kombinacije trifloksistrobina i tebukonazola.

Nedim Lević, magistar poljoprivrede

Zimsko prskanje voćaka

Sa zaštitom voćaka od prouzrokovača bolesti i štetočina počinje se još u toku mirovanja vegetacije. vocnjak zimaNajbolji rezultati se postižu kada se zimsko prskanje izvodi u drugoj polovini februara, odnosno početkom marta, upravo pred samo kretanje vegetacije. Međutim, koštičavo voće i malinu treba tretirati nešto ranije, jer ove voćne vrste kreću ranije sa vegetacijom. U našim radnjama možete naći Modro ulje (insekticid i fungicid), kao i Mineralno ulje koje se koristi u kombinaciji sa nekim od preparata na bazi bakra.

Dipl.ing. Miško Perić

Proizvodnja presadnica povrća

Potrebno je koristiti kvalitetno sjeme visoke klijavosti i energije klijanja. Previsoka vlažnost, visoka temperatura i smanjena osvijetljenost biljaka utječu na razvoj nježnih i izduženih biljaka podložnih napadu bolesti. Zato je neophodno zaštićeni prostor za proizvodnju presadnica svakodnevno provjetravati. Temperatura utječe na rast biljaka. Nakon nicanja temperatura se snižava ispod optimalne kako bi se spriječilo izduživanje biljčica u uslovima slabog osvjetljenja u zimskom periodu.

dipl.ing. poljo.Verica Stokanović
09.02.2014.

Naklijavanje krompira

Ukoliko se krompir proizvodi za svježu ranu potrošnju odabiru se rane sorte koje imaju kratku vegetaciju, brz porast i brzo obrazuju pokožicu. Mjesec dana prije sadnje treba otpočeti sa procesom naklijavanja krompira kako bi se smanjila dužina vegetacionog perioda i krompir na tržište dospio u vrijeme kada se može ostvariti najveći profit. Pravilno naklijao krompirNaklijavanje se obavlja u tamnoj i vlažnoj prostoriji,  najčešće u drvenim grdicama (holandezima). Krtole treba izložiti temperaturnom šoku i to u koracima od 1-2°C dnevno dok se ne dostigne temperatura 18-20°C. Za ranu proizvodnju, preporučuje se sadnja naklijalog sjemena sa razvijenim klicama 1-2cm. Rane sorte sjemenskog krompira koje možete pronaći u našim radnjama su Adora, Jaerla, te Triplo, koji osim u pakovanju od 25kg, nudimo i u pakovanju od 5kg i 10kg.

Meho Ibrahimović, inžinjer poljoprivrede
26.01.2015.

Rana plastenička proizvodnja

Polako se bliži kraj godine. Već u januaru mjesecu počinju pripreme za ranu plasteničku proizvodnju (sjetva sjemena, njega rasada, čišćenje i dezinfekcija opreme u plasteniku itd.). S toga je vrijeme da se krene u nabavku repromaterijala: sjeme povrća (sortno, hibridno), sjetvenog supstrata (klasman), kontejnera(plitvica), gnojiva, zaštitnih sredstava, itd.,a sve to možete naći u svim radnjama Efekt Comerc-a.
 
Svim kupcima želimo srećne Božićno - Novogodišnje praznike

AGRO CENTAR-ORAŠJE
17.12.2014.

Crvljivost luka

Prije same sadnje crvenog luka, potrebno  je izvršiti preventivnu zaštitu protiv lukove muve (hylemyia antiqua), koja izaziva crvljivost luka. Onion sets lukZaštitu možete obaviti tretiranjem čitave površine uz plitko unošenje insekticida u zemljište ili u redove prilikom sjetve ili sadnje. Jedan od takvih insekticida koji se nalazi u našim radnjama jeste radar. Ono što treba naglasiti jeste da se ne smiju koristiti pri proizvodnji mladog luka zbog duže karence.

10.11.2014.
dipl.ing. Verica Stokanović

Deratizacija u skladištima

deratizacijaNastupanjem hladnijeg vremena i nakon žetve poljoprivrednih kultura glodari traže sklonište od hladnoće i izvor hrane. Odlična zaštita su im skladišta poljoprivrednih proizvoda. Štakori i miševi, osim što pričinjavaju velike štete, prenosioci su i mnogih zaraznih bolesti, otuda i važnost njihovog suzbijanja. U skladištima najčešće nalazimo štakore, kućnog i poljskog miša. Za njihovo suzbijanje u ponudi imamo veliki izbor sredstava, mamaca i mišolovki. Preporučujemo  mamke postavljati uz rubove prostorija.

Danijela Plavšić    
04.11.2014.

Jesenja sadnja lukovica

Da bi vaš vrt u proljeće bio prepun cvijeća različitih boja i oblika, prepun različitih mirisa, jesen je vrijeme za sadnju lukovica koje cvjetaju rano u proljeće. Lukovice koje se sade u jesen jesu: tulipani, narcisi, zumbuli, ranunculusi, šafrani itd. lukoviceTo su biljke koje kad jednom posadite pojavljivat će se iznova duže godina bez posebne njege. Kod sadnje treba obratiti pažnju da se lukovice sade u grupama (po više lukovica zajedno), da bi došle do izražaja. Isto tako treba paziti da lukovice koje će biti nižeg rasta budu naprijed, a višeg u pozadini, da bi se tako dočarao ljepši izgled vašeg dvorišta. Razne vrste lukovica možete pronaći u svim našim maloprodajnim objektima, a u toku ove sedmice su vam dostupne po izuzetno povoljnim akcijskim cijenama.

20.10.2014.

Jesenje preventivne mjere zaštite voćaka

Kraj je vegetacije i zaštita voćaka u jesenjem periodu ima poseban značaj. Oktobar je vrijeme da se urade preventivne mjere zaštite i smanji infektivni materijal za sledeću godinu. Kod jabučastih vrsta voćaka (jabuka, kruška, dunja) obavezne mjere zaštite su uklanjanje osušenih grana, trulih plodova, skupljanje lišća kao i tretman bakarnim preparatima, dok kod koštičavih vrsta voćaka ( breskva, kajsija..) ne treba sjeći grane, nego se preporučuje obilato prskanje bakarnim preparatima.

Primjena gnojiva u uzgoju rasada

Savremeni uzgoj biljaka podrazumijeva osiguranje optimalnih uslova okoline za razvoj biljaka, preciznost izvođenja agrotehničkih mjera od početka uzgoja do kraja, te upotrebu kvalitetnog repromaterijala. U našem asortimanu su vam dostupna vodotopiva NPK mineralna gnojiva sa mikroelementima namijenjena za prihranu biljaka preko sistema za navodnjavanje ali i za folijarnu primjenu.

22.09.2014.

Skladištenje krompira

Iako vrijeme nije pogodovalo većini poljoprivrednih kultura, pa tako i krompiru neki proizvođači ipak imaju zadovoljavajući prinos. Preporuka je, konzumni krompir koji će se duže čuvati u skladištu istretirati sredstvima koja sprečavaju njegovo klijanje tokom čuvanja. U svim našim prodajnim objektima mogu se nabaviti takva sredstva. Takođe, u ponudi imamo i sve veličine mrežastih vreća za pakovanje krompira.

08.09.2014.

Tehnološka zrelost duhana

Upravo je u toku berba duhana, a da bi se sačuvao kvalitet, osiguralo brzo sušenje i očuvanje prinosa veoma je važno odrediti tehnološku zrelost duhana. Tehnološka zrelost je pojava koja označava određeni stadij u razvoju lišća. Da je list tehnološki zreo prepoznaćete po svjetlo-zelenoj boji lišća (virginija - žutozelena) kada po ivicama i vrhovima listovi počnu žutiti, a glavno rebro postaje bjeličasto. Berbu vršiti u ranim jutarnjim satima, jer je tada moguće lakše otkidanje listova sa stabla.

25.08.2014.

Tretiranje strništa

Ako su vam strništa poslije žetve pšenice prorasla korovima, preporučujemo tretiranje strništa sa nekim od totalnih herbicida, i to prije nego što korovi iscvjetaju i stvore sjeme, čime ćete ograničiti korov na oranicama na minimum. Ujedno ćete time spriječiti i širenje emisije polena ambrozije u vazduh, i time umanjiti alergene na koje je osjetljiv sve veći broj ljudi.

12.08.2014.

Zaštita povrća od truleži

plastenik paradajzUčestalo smjenjivanje kišovitog perioda i visoke temperature uticalo je na ostvarivanje idealnih uslova za pojavu truleži na povrću. Sve oštećene i trule plodove odstraniti i spaliti na posebnom mjestu.

Za suzbijanje truleži u ponudi imamo široku paletu fungicidnnih sredstava. S obzirom da se pojedine kulture već ubiru pridržavati se karence prema upustvu proizvođača.

Voćarstvo

Voće ima veliki značaj u ishrani ljudi. Ovo je period kada se voćke nalaze u stadiju rasta i razvoja plodova, pa je potrebno uraditi redovnu zaštitu protiv bolesti i štetočina. Kod izbora preparata potrebno je voditi računa o karenci, s obzirom da se rane sorte voćaka nalaze pred zriobom.

Kukuruz

Pravovremena zaštita kukuruza protiv korova u fazi nicanja kukuruza, kao i u fazi 2 - 6 listova kukuruza je jedna od najvažnijih mjera za postizanje visokih i stabilnih prinosa. Prilikom lisnog tretmana protiv korova u fazi 2 - 6 listova kukuruza, vrlo korisno je izvršiti i lisnu ishranu folijarnim đubrivima. Kod kasnijih rokova sjetve, što je u velikom procentu izraženo ove godine, prilikom prihranjivanja kukuruza više koristiti KAN, a količinski umanjiti UREU, jer ista produžuje vegetaciju.

Povrtarstvo

Poslije obilnih kiša i dosta vlage, došle su visoke temperature i sada je jako prisutna plamenjača krompira i paradajza (Phytophthora infestans), stoga radite prvenstveno preventivnu, ali i kurativnu zaštitu protiv prouzrokovača istih.

Vinova loza

Zima je bila blaga i kratka, a vegetacija je krenula sa dosta vlage, zato uradite preventivnu zaštitu protiv prouzrokovača pepelnice (Uncinula necator) i sive plijesni (Botrytis cinerea), pored uobičajene zaštite protiv prouzrokovača plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola), jer su uslovi veoma pogodni za razvoj istih. Isto vrijedi i za grozdov moljac i crvenog voćnog pauka.

Aktuelno